Trainingsmethode

Wij trainen onze honden volgens een beloningsgerichte methode door middel van de clicker. Door het gebruik van deze methode is het aanleren van de oefeningen voor de honden echt een feestje. 
Het basisprincipe is voor alle honden gelijk, maar uiteraard wordt de training op maat gemaakt per hond omdat elke hond een individu is en het programma in hun eigen stappen moet doorlopen. Pas dan zorg je er voor dat er zo min mogelijk stress is voor de honden en dat de honden het leuk vinden om te doen. 

Mensen vragen wel eens gebruiken jullie dan helemaal geen ‘correctie’.  Dan moet je eigenlijk definiëren wat de term ‘correctie’ betekent. Het niet krijgen van een beloning kan een hond ook als ‘correctie’ ervaren. Toch als we de opbouw van de oefening juist begeleiden en niet te lang per sessie trainen, komt dit weinig voor. 

Als wij onze taak goed hebben gedaan dan zijn onze honden in staat om hun ‘werk’ met plezier te doen en hun taak kwispelstaartend uit te voeren. Zo leren wij ze ook om te gaan met druk en dat als iemand tegen je aanloopt het helemaal niet eng is. U kunt zich namelijk voorstellen dat als je blind loopt dat je niet altijd in een rechte lijn loopt. Het is dan wel de taak van onze blindengeleidehond om te helpen ‘op het rechte’ pad te blijven. 

Bij de training van de blindengeleidehonden is het ook heel belangrijk dat ze hun opdrachten uitvoeren, maar dat ze bij gevaar echt een opdracht moeten weigeren en moeten blokkeren, ook dit leren wij onze honden op zo’n manier dat ze hier mee kunnen omgaan.  

Kortom, er komt heel veel kijken bij de training van onze honden, maar onze trainers vinden het leuk om te doen, houden er van om te puzzelen met hun honden en genieten van elke stap die ze samen met hun honden nemen. En als de trainers genieten, dan genieten de honden ook. 

Reacties zijn gesloten.