Koningspoedel

De poedel is een wendbaar, atletisch en sierlijk ras. Deze honden worden beschouwd  als een van de meest intuïtieve, attente en intelligentste rassen.

Er zijn verschillende “maten” in de poedels, maar voor hulphonden worden meestal de koningspoedels ingezet. Deze hebben een schofthoogte van ongeveer 45-60 cm. Er zijn meerdere kleur varianten: Zwart, Bruin, Grijs, Wit en Abrikoos.

De oorsprong van de poedel ligt in Frankrijk, daar wordt hij Caniche genoemd, welke naam afgeleid is van het Franse woord canard, wat eend betekent. Wellicht stamt de poedel af van de Barbet, een oud Frans ras dat werd gebruikt bij de eenden jacht. Met name de zachte beet maakt hem bijzonder geschikt om het waterwild ongeschonden voor te brengen.

De poedel wordt tegenwoordig ook regelmatig opgeleid al hulphond voor mensen met een functiebeperking, dankzij zijn meer dan gemiddelde intelligentie en activiteit wil dit ras graag werken en leert hij razendsnel nieuwe vaardigheden aan.

Herders en labradors worden vaak gebruikt als blindengeleidehond of hulphond maar de koningspoedel is ook uitstekend in staat om dit werkt te doen, ook gezien het feit dat mensen met poedels in de buurt vaak geen last van allergieën hebben welke bij andere rassen wel voorkomen.

Daarnaast worden poedels ook gebruikt als hulp bij de begeleiding van geestelijk functiebeperking, autisten en psychiatrische patiënten.

Reacties zijn gesloten.